Hesperian Health Guides

22:نفت، امراض و حقوق بشر

در این فصل:

A man, woman, and child stand near an oil pipeline.


پتروليوم یا نفت جز یا اجزای بسياری از محصولاتي را تشكيل که همه روزه مصرف ميگردند، مثلا: گازولين، پروپان، تيل خاک، مواد سوختي، آسفالت، پلاستيک باب، رنگها، آفت کش ها، حلال های صنعتي و محصولات آرایشي. حتي بعضي از انواع ادویه والبسه نيز از مشتقات نفت است. اما نفت تأثيرات سمي و مضری بر روی صحت و محيط زیست دارد، که از روش های مختلفۀ استكشاف آن شروع شده، انتقال، پروسس و موارد مصرف آن همه را در بر ميگيرد.

مردم درمناطق غني از نفت اميدوار اند که این محصول ایشانرا ثروتمند نماید. اما در بيشتر موارد، این ثروت به کيسه صاحبان کمپني های نفتي رفته و برای خود مردم جز فقر، آلوده گي، مریضي و خشونت حاصله بر سرکنترول منابع، چيزی باقي نمي ماند. چون دنيا برای تهيه انرژی خود به نفت وابسته است، صنایع نفتي قدرت زیادی دارند تا بردولت ها و بنياد های بين المللي اعمال نفوذ نمایند. حاصل این تعاملات آنست که مردمان کشورهای نفتي با فقر دست و پنجه نرم کرده، وکشور های درحال توسعه با بحرانات آلوده گي هوا مواجه باشند.

نفت، ذغال سنگ وگاز طبيعي همگي سوخت های فسيلي را تشكيل ميدهند. این مواد باقيمانده حيوانات و نباتاتي اند که ميليون ها سال قبل مرده وتجزیه شده اند. به همين واسطه مقدار این سوخت ها محدود است. درطول صد سال گذشته ، نفت تبدیل به بزرگترین منبع انرژی در دنيا شده است. بيشترمنابع نفتي تاکنون توسط بشر به مصرف رسيده است، که از جملۀ نتایج آن پدیده گرمي کره زمين است، که تبدیل به یكي از بزرگترین مشكلات مردم جهان شده است. اکنون تعداد بيشتر و بيشتر مردم جهان به فراخوان خاتمه دادن به اقتصاد نفتي و انكشاف دادن انرژی های پاک و پایدار، پيوسته اند. (به فصل 23مراجعه کنيد).



This page was updated:۰۵ Jan ۲۰۲۴