Hesperian Health Guides
در مورد مواد کیمیاوی مورد استفاده در فابریکۀ خود بیاموزید
ویکی-سلامتی > رهنمای کارگران برای ایمنی و سلامت > فصل :8خطرات کیمیاوی > در مورد مواد کیمیاوی مورد استفاده در فابریکۀ خود بیاموزید
بسیاری از کارگران نمیدانند با چه مواد کیمیاوی کار میکنند. ممکن است ظروف مواد کیمیاوی را بدون برچسپ (لیبل) دریافت کنید یا مادۀ کیمیاوی را با کاری انجام میدهید (مثل: شیشه پاک کن) ویا با اسمی که به آن داده شده است (مانند: زرد بدبو) بشناسید، نه به نام واقعی آن.
شما حق دارید بدانید با چه مواد کیمیاوی کار میکنید. با کسب معلومات بیشتر در مورد مواد کیمیاوی، میتوانید کمک طبی یا تخصصی را جستجو کنید، میتوانید با همکاران خود سازماندهی نموده و مواد کیمیاوی ایمن را تقاضا کنید و باهم میتوانید با کارفرمای خود کار کنید تا قرار گرفتن در معرض مواد کیمیاوی را کاهش داده و مواد کیمیاوی سمی را از چرخۀ تولید حذف نمایید.
Contents
باسایر کارگران صحبت کنید
از کارگران بپرسید در مورد مواد کیمیاوی موجود در محل کار چه میدانند یا چه میتوانند پیدا کنند. همه نامهای مواد کیمیاوی را جمع آوری کنید: نامهای تجارتی، نامهای جنریک و حتی نام های مستعار. هر خصوصیتی که بتواند به شناسائی مادۀ کیمیاوی کمک کند، مانند طرز استفاده و محل استفاده، رنگ و بوی آن و هر دستورالعملی که کارفرما در مورد طرز کار با مادۀ کیمیاوی داده است، بنویسید (مثلاً: "همیشه مادۀ کیمیاوی را در آب قرار دهید، نه به روش دیگری!"). با کارگران در ساحات انتقال و دریافت مواد کیمیاوی و افرادی که مواد کیمیاوی و ظروف آن را موجودی، ذخیره، مخلوط و دفع میکنند، صحبت نمایید. آنها اغلب نام مواد کیمیاوی را میدانند یا میتوانند آن را پیدا کنند.
هرگونه مشکل صحی را که خودتان یا دیگران در هنگام کار با مواد کیمیاوی یا حمل و نقل آنها احساس میکنید، یادداشت کنید. بپرسید: آیا در محل کار یا بعد از کار احساس بیماری میکنید؟ آیا برخی ساحات کاری بهتر یا بدتر از سایرین هستند؟ آیا وقتی چند روزی از کار دور هستید، احساس بهتری دارید؟
کدام مادۀ کیمیاوی است؟
اگر نام این مادۀ کیمیاوی را میدانید، معمولاً میتوانید معلومات مربوط به آن را جستجو کنید و از اثرات آن بر صحت آگاه شوید. اما اگر نام آن را نمیدانید، ممکن است بتوانید از طریق شناخت رنگ، بوی، کاربرد آن و سایر ویژگیهای آن متوجه شوید که آن مادۀ کیمیاوی کدام است. برای کمک به انجام این کار و درک خطرات مواد کیمیاوی خاص به میمۀ ب: مواد کیمیاوی و سایر مواد معمول، مراجعه کنید.
ایزوپروپانول (IPA) Contains: حاوی: ایزوپروپایل الکول . . . . 70% |
خطر! |
مایع و بخار آن شدیداً قابل اشتعال است. پاشیده شدن آن سبب تخریش شدید چشم میگردد. اگر استنشاق گردد باعث خواب آلودگی و سرچرخی میشود. احتیاطات در زمان استفاده: از حرارت، جرقهها و شعلههای باز دور نگه داشته شود. سگرت نکشید. ظرف آن را محکم بسته نگه دارید. از تنفس بخارات آن اجتناب نمایید. در محل خوب تهویه شده از آن استفاده کنید. محافظ چشمها بپوشید. کمکهای اولیه: اگر استنشاق گردد: فرد را به هوای آزاد ببرید و او را آرام کنید تا تنفس نماید. وقتی احساس ناخوشی داشتید به یک داکتر زنگ بزنید. چشمها: با احتیاط برای چندین دقیقه آب پاک بریزید. اگر در چشم خود لنز داشته باشید در صورت امکان آنها را بردارید. به ریختن آب ادامه دهید. اگر تخریش چشم دوام کرد، به داکتر مراجعه کنید. عاجل: در واقعۀ آتش سوزی، از اسپری آب، کف مقاوم به الکول، مواد کیمیاوی خشک ویا کاربن دای اکساید برای برطرف کردن آن استفاده کنید. تولید شده توسط: کمپنی گریدست کیمیکال، 111ا ونلی درایو، اونلی-ویلی، لووا، 11111ایالات متحد |
CAS #67-63-0 |
اما حقیقت این است که هیچ کس نمیداند که بسیاری از مواد کیمیاوی چقدر خطرناک هستند، زیرا تأثیر بسیاری از مواد کیمیاوی بر روی افراد، به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته اند. انجام تحقیقات علمی وقت زیادی را میگیرد و وضع قوانین برای حمایت از مردم زمان زیادتری لازم دارد. و برای پیچیده ساختن بیشتراین موضوع باید گفت که برای دانشمندان غیرمعمول است که روی اثرات مخلوطی از مواد کیمیاوی روی صحت افراد، تحقیق نمایند. و این که حتی از یک مادۀ کیمیاوی شما به کدام دفعات استفاده میکنید؟ به همین دلیل برای شرکتها مهم است که فقط از مواد کیمیاویی استفاده کنند که ایمن بودن آنها قبلاً ثابت شده است.
برچسپ یا لیبل را بخوانید
هرظرف مواد کیمیاوی باید برچسپی روی خودش داشته باشد و به زبانی نوشته شده باشد که افراد کارخانۀ شما آن را بفهمند. اگر ظرفهایی که با آنها کار میکنید برچسپ ندارند، از سوپروایزر بخواهید این معلومات را به اختیار شما قرار دهد. همچنین میتوانید از کارگران بخش حمل و نقل بپرسید که اگر بتوانند معلومات روی برچسپ ظروف بزرگتر مواد کیمیاوی را برای شما بدهند ویا شما تلاش نمایید تا خودتان معلومات بیشتری پیدا کنید. در بعضی ممالک قانونی شده است که معلومات به زبانهای زیادی روی برچسپها وجود داشته باشد.
دریافت ورق معلوماتی ایمنی (SDS)
کمپنیها (شرکتها) که محصولات مواد کیمیاوی را تولید میکنند، برای هر محصول تولیدی خود یک ورق معلوماتی را چاپ میکنند. این ورقها در گذشته به نام اوراق معلوماتی ایمنی مواد (SDS) یاد میشدند و حالا به نام ورق معلوماتی ایمنی (SDS) گفته میشوند.
ورق معلوماتی ایمنی اغلب طولانی و درک آن مشکل است. هرچند همه ورقهای معلوماتی ایمنی باید از کتگوریهای یکسانی استفاده کنند، محتوای معلومات موجود در اوراق نظربه شرکتهای مختلف بسیار متفاوت است، حتی برای عین مادۀ کیمیاوی. برای کسب معلومات بیشتر چندین ورق معلوماتی ایمنی از تولید کنندگان مختلف یکنوع مادۀ کیمیاوی را مطالعه کنید.
ورق معلوماتی ایمنی دریافت و مطالعه شود
ادارۀ فابریکه باید برای هر مادۀ کیمیاوی مورد استفاده در کارخانه یک ورق معلومات ایمنی داشته باشد. رئیس شما باید کاپی هایی از این اوراق را به زبان شما در اختیار شما و سایر کارگران قرار دهد (ه حق اطلاع از مواد کیمیاوی).
درحالی که سازماندهی میکنید تا رئیس شما اوراق معلوماتی ایمنی به روزشده را در اختیار شما قرار دهد، میتوانید از راههای دیگری نیز آنها را دریافت کنید:
- از کارگرانی که ظروف مواد کیمیاوی را دریافت میکنند، رسید آن را امضاء میکنند و آنها را نگه داری میکنند بپرسید که آیا ورق معلوماتی ایمنی را دارند و میتوانند یک کاپی آن را برای شما بدهند.
- نام و معلومات تماس شرکت تولید کنندۀ مواد کیمیاوی را از برچسپ روی ظرف پیدا کنید و از آنها درخواست کنید تا ورق معلوماتی ایمنی را به زبان شما به شما ارسال نمایند.
- از کارکنان اتحادیهها، مراکز کارگری، سازمانهای محیط زیست یا دانشگاهها برای یافتن ورق معلوماتی ایمنی یا معلومات کیمیاوی، کمک بخواهید.
- در مورد مواد کیمیاوی در اینترنت تحقیق کنید. با استفاده از نام و CAS جستجو کنید. به ویب-سایتهای کمپنیهایی که مواد کیمیاوی را تولید میکنند و همچنین سایتهایی که اوراق معلوماتی ایمنی را از منابع مختلف ارائه میکنند، نگاه کنید. ورقهای معلوماتی ایمنی مختلف را مقایسه کنید، ممکن است معلومات متفاوتی داشته باشند!
برای ایزوپروپایل الکول
معلومات ترکیب:
این محصول خطرناک گفته شده است: مطابق CFR 1910.1200.
اثرات حاد: تخریش جلد و طرق تنفسی علوی، خواب آلودگی، سردردی.
. اثرات مزمن: در صورت تماس جلدی خفیفاً حساسیت برانگیز و خطرناک است.اثرات
سرطان زایی: A4 (برای انسانها و حیوانات قابل تصنیف نیست) توسط 3 ،
ACGIH (برای انسان قابل تصنیف نیست) توسط .IARC
بلع: خواب آلودگی و سردردی.<br>بلع: خواب آلودگی و سردردی.
تماس جلدی: جلد خشک و ترکیده.
جلد: با آب و صابون بشویید. لباس و بوت ملوث را دور سازید. کمک طبی بگیرید
انشاق: قربانی را به هوای آزاد ببرید. اگر مشکل تنفسی موجود بود برایش اکسیژن بدهید. کمک طبی بگیرید.
بلع: استفراغ نکند. کمک طبی بگیرید.
قابلیت انفجار: در موجودیت جرقه یا حرارت قابل انفجار است.
حریق بزرگ: کف مقاوم به الکول، کاربن دای اکساید، اسپری آب یا مه استفاده شود.
توصیهها برای ذخیره سازی: در ساحۀ سرد که تهویۀ خوب داشته باشد نگهداری گردد. ذخایر دور از هم باشند نگهداری شوند. ذخایر کاملاً بسته باشند.
چشمها: عینک محافظوی با سپر جانبی بپوشید. در واقعات نشت، ریختن یا دیگر حالات عاجل عینک ایمنی برای مواد کیمیاوی با سپر روی بپوشید.
تنفس: در سطوح بلند محافظت تنفسی توسط NOISH تصویب شده است.
2,000 ppm TWA: 983 STEL: 1230 (mg/m3) [Australia] TWA: 200
STEL: 400 (ppm) from ACGIH (TLV) [United States] [1999]
تراتوژنیک: باعث سوء اشکال ولادی میشود.
سمیت جنینی: میتواند به طفل داخل رحم آسیب برساند.
سمیت تکاملی: میتواند به سیر تکامل طفل را متأثر سازد.
ذایقه: تیز یا تند (اندکی).
رنگ: بدون رنگ.
نقطۀ جوش:
آستانۀ بوی: ( 22ppmجلسۀ 700ppm ،) 1991 هیئت تطابق داده نشده ) )(Versch, 1983)
حالاتی که باید اجتناب شود: حرارت، منابع جرقه و آتش، مواد ناسازگار،
ناسازگاری: در موجودیت ترکیب هایدروجن + پالادیوم، نایتروفورم، اولیوم، ،COCL2 المونیم ترای ایزوپروپوکساید و اکسیدانتها به شدت واکنش نشان میدهد
LD50 – Route: Oral; Dose: 4396 mg/kg
LD50 – Route: Ingestion; Dose: 12,800 mg/kg
. 64000 mg/l 96 hours
برای سوزاندن آن مخلوطی از مواد سوخت استفاده شود.
منابع جامعه
اتحادیههای کارگری، گروههای زنان و سازمانهای محیط زیست ممکن است بتوانند به شما در دریافت معلومات کمک کنند. اگر نام یک مادۀ کیمیاوی را میدانید، میتوانید معلومات را در کتابخانهها و انترنت پیدا کنید. اما حتی اگر نام آن را نمیدانید، گاهی اوقات میتوانید نام آن را با استفاده از معلومات دیگری مانند: محل استفاده، رنگ، بو وغیره پیدا کنید. هر معلوماتی میتواند مفید باشد.
ما تقاضا نمودیم تا بدانیم کدام مواد کیمیاوی در کارخانه استفاده میشوند
در اوایل دهۀ ،1980 گروهی از کارگران، فعالان محیط زیست و اعضای جامعه در نیوجرسی، ایالات متحده دورهم جمع شدند تا از دولت بخواهند قانون "حق - دانستن" را تصویب کند. این قانون به کارگران این حق را میدهد که بدانند از کدام مواد کیمیاوی در محل کارشان استفاده میشود.
کارگران و اتحادیههای آنها مدتها بود از کارفرمایان تقاضا میکردند که به آنها بگویند دقیقاً با چه مواد کیمیاوی کار میکنند. اما کارفرمایان از جانب خود با این قانون مبارزه و مقابله میکردند. حتی پس از این که کارگران دچار بخارات جلدی یا مشکل تنفسی شدند، کارفرمایان مجبور ساخته نشدند تا بگویند که چه چیزی در ترکیبات آنها وجود دارد. آنها گفتند: "اگر به کارگران یا بازرسان صحی بگوییم – اسرار تجاری – ما فاش میشود و قدرت رقابت را از دست میدهیم". آنها ترجیح میدادند که اجازه دهند کارگران بمیرند اما راز ترکیبات کیمیاوی آنها افشا نشود.
اگرچه کارگران در خط مقدم معروض شدن به مواد کیمیاوی قرار داشتند، اما آنها تنها کسانی نبودند که از مواد کیمیاوی که هیچ اطلاعی از آنها نداشتند، مریض میشدند. آلودگی هوا و آب، دفن زبالههای سمی در جامعه، انتشار و آتشسوزی تصادفی مواد سمی، مردم نیوجرسی را در معرض انواع مواد کیمیاوی قرار میداد، و آنها هم عصبانی میشدند!
ارتباط کارگران داخل فابریکه با افراد بیرون یک ستراتیژی بسیار مؤفق بود. این کار فعالان را از بخشهای مختلف گردهم آورد: مادران، سیاستمداران، فعالان محیط زیست و اعضای اتحادیه، همه زیر یک پرچم واحد: "ما حق داریم بدانیم!."
بحرانهای زیست محیطی حتی افراد بیشتری را وادار به حمایت و سازماندهی برای یک قانون جدید کرد. در سال 1983 لایحۀ حق دانستن به تصویب رسید.
قانون حق دانستن" پیشرفت بزرگی بود اما به اندازۀ کافی از کارگران و جامعه در برابر معروض شدن به مواد کیمیاوی محافظت نکرده بود. درحالی که صنعت به حملات خود به قانون ادامه میدهد، مردم نیز به سازماندهی خود برای افشای همگانی معلومات، استفادۀ ایمن از مواد کیمیاوی مورد استفاده در محل کار، برای دفع ایمن مواد کیمیاوی و سیاستهایی برای جلوگیری از وقوع حوادث و آموزش برخورد با آنها در صورت وقوع، به پیش میروند.