Hesperian Health Guides

سازماندهی برای مشاغل بهتر

در این فصل:

یک کارگر به تنهائی میتواند تغییرات کوچکی را برای بهبود شغل ایجاد کند، مانند افزودن یک پشتی روی چوکی برای نشستن ویا گذاشتن آن پشت کمر برای تکیه دادن به آن. اما یک کارگر به تنهائی نمیتواند مشکلات مهمی را که به سلامت کارگران فابریکه آسیب میرساند، تغییر دهد مانند این که از چه مواد کیمیاوی به عنوان پاک کننده استفاده شود، چگونه ماشینی را که خطر ایجاد می کند محفوظ سازند ویا این که چطور مطمئن شوند که هیچ کارگر یا گروهی از کارگران همیشه در گیر یک شغل بسیار خطرناک، کثیف یا خسته کننده نباشند. با کار جمعی با دیگر افرادی که میخواهند شاهد بهبود امور در فابریکه باشند، کارگران میتوانند تصمیم بگیرند که چه تغییراتی را میخواهند ایجاد کنند و کمپاینهایی را برای متقاعد کردن یا تحت فشار قراردادن رئیس برای ایجاد این تغییرات، ترتیب دهند.

حقوق کارگران

هر کشوری قوانینی دارد که از کارگران در برابر شرایط غیرایمن و غیرعادلانۀ کار محافظت میکند. با پرسیدن از یک قانوندان، کارمند دولت، اتحادیه ویا یک سازمان دیگر کارگری ویا اجتماعی ویا با انجام تحقیق آنلاین، در مورد این قوانین بیشتر معلومات کسب کنید.

قوانین اساسی کار معمولاً حداقل دستمزد، زمان کار، رخصتی ولادی، بیمۀ صحی و ایمنی محل کار را پوشش میدهد. بیشتر این قوانین همچنین معلوماتی در مورد نحوۀ تطبیق نیز دارد: چه کسانی میتوانند فابریکات را بازرسی کنند، چگونه میتوان یک شکایت در دولت ثبت نمود و چطور دولت به حل مشکل خواهد پرداخت. برخی از کشورها قوانین بسیار خوبی روی کاغذ دارند اما اغلب دولتها تمام تلاش خود را برای اجرائی ساختن قوانین انجام نمیدهند.

      قوانین بینالمللی در رابطه به حقوق کارگران Wgthas black spacer.png
Wgthas Ch1 Page 11-1.png
سازمان ملل متحد تقریباً همه دولتهای جهان را گرد هم میآورد تا روابط مثبت و همکاری بین المللی را برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بشردوستانه ارتقاء دهد. کنوانسیونهای سازمان ملل متحد (قوانین بینالمللی) که حقوق و آزادیهای بشری را تضمین میکند در سراسر این کتاب در این گونه چوکاتها که دارای نشان ملل متحد است ارائه میشود.


Wgthas Ch1 Page 11-2.png
کنوانسیون سازمان ملل متحد برای محو هرگونه تبعیض علیه زنان

(CEDAW) یک ابزار تنظیم کننده قوی است برای ایجاد شرایط عادلانهتر و مساوات بیشتر برای زنان در محل کار و اجتماعات آنها.


Wgthas Ch1 Page 11-3.png
سازمان بینالمللی کار (ILO) بخشی از سازمان ملل متحد است که حقوق کار و کارگر را ترویج میدهد و ستندردهای بینالمللی را برای حقوق کارگران، شرایط انجام کار و صحت کارگران تعیین میکند. سازمان بینالمللی کار همچنین انکشاف سازمانها و اتحادیههای مستقل و دموکراتیک کارگری را ترویج میدهد. ستندردهای سازمان بینالمللی کار که توسط بسیاری از دولتها تصویب شده است، در تمام این کتاب در این گونه چوکاتها که حاوی نشان ILO میباشد، ارجاع داده شده است. سازمان بینالمللی کار در بسیاری از ممالک از برنامۀ به نام "کار بهتر" حمایت میکند. این برنامه یک همکاری سکتور عامه و سکتور خصوصی است برای بهبود شرایط در فابریکههای البسه.


برای کسب معلومات بیشتر در مورد کنوانسیونهای سازمان بینالمللی کار و نحوۀ استفاده از آنها، ض (میمۀ الف را ببینید). برای کسب معلومات بیشتر در مورد برنامۀ "کار بهتر" ، صفحۀ م یمۀ الف را ببینید.


حقوق کارگران نیز در قوانین بینالمللی طورمثال در کنوانسیونهای که توسط سازمان ملل متحد و سازمان بینالمللی کار تهیه شده است، صراحت دارد. کشورهای عضو سازمان ملل متحد و سازمان بینالمللی کار با امضاء کردن این کنوانسیونها توافق میکنند که این حقوق را در قوانین خود شامل ساخته و به آنها واقعیت بخشند.

کنوانسیونهای سازمان ملل متحد و سازمان بینالمللی کار میگویند که همه مردم حق داشتن شغلهای ایمن و مناسب را دارند که درآمد آن به اندازۀ کافی باشد تا برای کارگر و خانوادهاش زندگی با وقار را تأمین نموده بتواند. آگاهی در مورد این کنوانسیونها به شما کمک خواهد کرد تا دیگران را تشویق نمایید تا برای دستیابی به مشاغل بهتر مبارزه کنند و دولت شما را تشویق میکند تا قوانین کار خود را بهبود بخشیده و آنها را به اجرا در آورید. چوکات صفحۀ قبلی و ض میمۀ الف را ببینید.

حقوق زنان

آگاهی و حمایت از حقوق زنان به ویژه در فابریکههایی که محصولات صادراتی تهیه میکنند و اغلب زنان کارگر در آن اکثریت هستند، بااهمیت است. همچنان سازمان ملل متحد، سازمان بینالمللی کار و قوانین بسیاری از کشورها میگویند که زنان و مردان از نگاه حقوق اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برابر هستند، این حقوق عبارت اند از:


به نیازهای صحی زنان به شمول حاملگی و مواظبت از اطفال باید در طراحی مشاغل توجه صورت گیرد.

اتحادیهها و سازمانهای کارگری

قوانین بینالمللی و قوانین اکثر کشورها، یک اتحادیه را به عنوان یک سازمان تحت کنترول کارگران با حقوق و مسئولیتهائی برای دفاع از حقوق اعضای خود به رسمیت میشناسند. کارفرما باید در مورد مسائل کاری با اتحادیه که توسط کارمندان انتخاب گردیده است، مذاکره نماید. اتحادیه حق و مسئولیت مذاکره در بارۀ معاش، ایمنی و سلامت، ساعات کاری و رفتار مناسب و عادلانه با کارگران را دارد. برخی اتحادیهها همچنان در مورد طرز سازماندهی کار مذاکره میکنند. کارفرمایان و دولتها از آزار و ارعاب کارگران به دلیل عضویت شان در اتحادیه منع شده اند.

حق سازماندهی: کارگران سالها در بسیاری از کشورها برای به دست آوردن حق قانونی تشکیل اتحادیه مبارزه کرده اند، اما هنوز کشورهائی وجود دارد که سازماندهی اتحادیه توسط کارگران در آنها غیرقانونی است. حتی در جائی که داشتن اتحادیه قانونی است، کارگرانی که برای وضعیت بهتر سازماندهی میشوند ممکن است مواجه با تهدیدات، خشونت، تبعیض از طرف رؤسا، اراذل و اوباش مزدور شده، پولیس یا سربازان باشند. اما در کشورهای که جنبشهای صنفی قوی هستند، کارگران با موفقیت در اتحادیهها و جنبشها برای بهبود شرایط زندگی و کار و دستیابی به عدالت اجتماعی سهم میگیرند.

اتحادیهها و سازمانهای کارگری دموکراتیک و غیروابسته: در برخی از کشورها، اتحادیهها تحت کنترول دولت، کارفرمایان یا رهبران فاسدی هستند که از منافع رؤسا یا شرکتها به جای منافع کارگران حمایت میکنند. این اتحادیهها نشان میدهند که یک "سازمان کارگری" موجود است اما مزایای آن برای توانمند ساختن کارگران اندک است. در این حالت، کارگران اتحادیهها ویا دیگر انواع سازمانهای غیروابسته و دموکراتیک (مانند مراکز کارگری، گروههای کارگری آسیب دیده، سازمانهای زنان، سازمانهای جامعه وغیره) را تشکیل میدهند.

سایر سازمانهای کارگری

سالها است که زنان گروههایی را تشکیل میدهند تا در مورد حقوق زنان بیاموزند و تدریس نمایند و این حقوق را حفاظت نموده و گسترش دهند. گروههای زنان به زنان کمک کرده اند تا در اتحادیههای خود اصلاح و ریفورم ایجاد کرده و احترام کسب نمایند. گاهی زنان کارگر زمانی اتحادیۀ خود را ایجاد میکنند که اتحادیههای مردانه نیازهای زنان را نادیده گرفته باشند ویا به آنها اجازۀ سهمگیری مساویانه را ندهند.

در جاهائی که اتحادیهها توسط شرکتها یا دولت کنترول میشوند، کارگران همچنین انواع مختلفی از گروهها را برای مبارزه برای تغییراتی ایجاد کرده اند که اتحادیههای آنها برای آن مبارزه نمیکنند. به عنوان مثال، وقتی اتحادیهها برای جبران خسارت شغلی از کارگران آسیب دیده حمایت نمیکنند، کارگران به عنوان "قربانیان حادثه" سازمانداده می شوند تا عدالت و غرامت کارگران آسیب دیده و خانوادههای آنها را حصول کنند. وقتی اتحادیهها با آلودگی ناشی از فابریکه مخالفت نمیکنند، کارگران گروههای محیط زیستی را تشکیل داده اند تا برای انواع پاکتر انرژی و تولید مبارزه کنند. کارگران همچنین گروههائی را بر اساس قومیت، فرهنگ، زبان یا پیشینۀ ملی برای حمایت و همبستگی تشکیل داده اند. این گروهها به اعضای خود و دیگران در مورد حقوق خود و نحوه حفاظت از خود در اجتماع و محل کار آموزش میدهند. آنها همچنان به زنده نگهداشتن سنتها و ارتباطات با محل زندگی و مملکت خود کمک میکنند.

a woman and a man holding a paper labeled "Contract" while another woman wears a headband with the word "Union" on it; all are smiling.

کارگران اغلب برای افزایش قدرت سازماندهی خود با گروههای دیگر ائتلاف میکنند. یک ائتلاف ممکن است حول یک کمپاین خاص شکل بگیرد یا ممکن است برای مدت طولانیتری برای اهداف وسیع سیاسی و سازماندهی گرد هم آیند. این ائتلافها ممکن است شامل اتحادیهها، سازمانهای مذهبی، گروه زنان، گروههای حقوق بشری، احزاب سیاسی، شاگردان و محصلان، متقاعدان و سایر گروههای اجتماعی و کارگری باشد.

سازمانهای کارفرمایان

شرکتها اغلب برای ارتقاء منافع خود باهم یکجا میشوند. آنها برای کاهش مالیات خود و بهبود قوانین، شرایط کار، توسعۀ محلی و موافقتنامههای تجاری بینالمللی که باعث ثبات و سودآوری برای شرکتها گردیده و سبب آن میشود که شرکتها بیشتر مفاد کنند، سازماندهی میشوند. اغلب تمایل آنها برای افزایش سود، آنها را وادار میکند که علیه کنوانسیونهای سازمان ملل متحد و سازمان جهانی کار و مقررات ملی کار و محیط زیست تلاش و لابی نمایند وبا منافع کارگران مخالفت کنند.

برخی از شرکتها برای کار فرمایان و کارگرانی که در فابریکهها محصولات آنها را تولید میکنند، کدهای رفتاری را تدوین کرده اند. در کدها آمده است که شرکت صرف با فابریکهها و قراردادیهایی کار میکند که به موارد خاصی از ستندردهای کار و حقوق بشر احترام میگذارند. این کدها ممکن است ضعیفتر از ستندردهای سازمان بینالمللی کار (ILO) و سازمان ملل متحد برای مشاغل شایسته و حفاظت از حقوق کارگران باشد، اما ممکن است نسبت به شرایط معمول موجود در یک شرکت بهتر باشد.

به عنوان مثال، این کدها معمولاً کارفرمایان را ملزم میسازند که حداقل دستمزد تعیین شده در همان کشور را برای کارگران پرداخت کنند و از قوانین ساعات کار همان محل پیروی نمایند. اما در بسیاری از کشورها، حداقل دستمزد برای فابریکههایی که اقلام صادراتی تولید میکنند بسیار پائین است و ساعات کار قانونی بسیار طولانی میباشد. بنابراین حتی وقتی کارفرمایان این قوانین را پیروی نمایند، بازهم کارگران بسیار خسته از کارطولانی و فقر زندگی خواهند بود. نزد بسیاری از مردم این سوال است که چرا شرکتهای چند ملیتی این کودهای ضعیفتر را در عوض استفاده از ستندردهای بینالمللی که ملل متحد و سازمان بینالمللی کار با آن توافق دارند ایجاد میکنند. با این وجود، گاهی اوقات این کدها منجر به پیشرفتهایی میشوند که کارگران میتوانند با استفاده از آنها برای شرایط بهتر سازماندهی کنند.

برخی از شرکتهائی که در مورد حقوق بشر، محیط زیست و تغییرات اقلیمی نگران هستند، شروع به سازماندهی کرده اند تا یکدیگر را برای تغییر منابع انرژی و روشهای تولید کمک کنند. گروههایی مانند سازمان غیردولتی بیز (Biz NGO) در تلاش هستند تا به شرکتها کمک نمایند تا مواد کیمیاوی مضر را از فرایندهای تولید خود حذف کرده و در نتیجه سلامت محیط زیست و کارگران را بهبود بخشند. موسسۀ "تجارت برای مسئولیت اجتماعی" متکفل پروژۀ HER میباشد تا زنان شاغل را در زمینۀ مسائل صحی حمایت کند. انستیتوت حقوق بشر و تجارت هم در محلات کار و هم در سطح پالیسی سازی در مورد حقوق کارگران مهاجر، تهدیدهای ناشی از نظارت دیجیتالی کارگران و سایر مسائل، فعالیت دارد. وقتی شرکتها ارزش نورمهای بینالمللی را برای حقوق بشر، حقوق کارگران و حقوق زنان بپذیرند، میتوانند مجموعۀ از منابع تغییر دهندۀ بازی را در تلاشهای ما برای محلات کار ایمن و یک جهان پایدار به ارمغان آورند.

Wgthas Ch1 Page 14-1.png
Wgthas Ch1 Page 14-2.png
Wgthas Ch1 Page 14-3.png
Wgthas Ch1 Page 14-4.png


This page was updated:۰۶ Jul ۲۰۲۴