Hesperian Health Guides
کارکردن صحت باروری را متأثر میسازد
ویکی-سلامتی > رهنمای کارگران برای ایمنی و سلامت > فصل :26 صحت باروری و جنسی > کارکردن صحت باروری را متأثر میسازد
زنان در کار کارخانه با چالشهای زیادی مواجه میباشند. برخی از کارفرمایان از استخدام زنان متأهل، زنان حامله یا زنان دارای فرزند امتناع میورزند. برخی از کارخانهها حتی سیاستهایی برای جلوگیری از باردار شدن زنان دارند.
مواد کیمیاوی و شرایط بد کاری با ایجاد مشکلاتی در خونریزی ماهوار، اختلالات حاملگی، سقط جنین ویا سلامت جنین به زنان آسیب میرسانند. مواد کیمیاوی همچنان با سرطانهای پستان، رحم و تخمدان نیز مرتبط هستند. مواد کیمیاوی که به صحت باروری افراد آسیب میرسانند، زنان را بیشتر از مردان متأثر میسازند زیرا بدن زنان بیشتر در تولید مثل نقش دارد.
مردان نیز از شرایط کارخانه آسیب میبینند. مواد کیمیاوی، گرمی، فشارروانی (استرس) و کار بیش از حد میتواند به تمایل مرد به مقاربت جنسی، تواناییاش در مقاربت جنسی (ناتوانی جنسی) و توانائی اش در طفل دار شدن (عقامت) آسیب برساند. برخی از مواد کیمیاوی میتوانند به اسپرم مرد آسیب بزنند به گونۀ که باعث سقط جنین یا تولد نوزادی با مشکلات صحی شود. سایر مواد کیمیاوی میتوانند باعث سرطان خصیه شوند.
همچنان زنان در جوامعی که سلامت باروری و جنسی آنها توسط مردان کنترول میشود با آسیبهای باروری و جنسی مواجه میشوند. آنها از کمبود معلومات و دسترسی به خدمات صحت جنسی، تنظیم خانواده، خشونت خانگی، بیماریهای مقاربتی و سرطانها آسیب میبینند.
Contents
کنترول بر باروری زنان و زندگی خانوادگی آنها
برای اکثر افراد طفل دار شدن بخش مهمی از سلامت جنسی آنها است. سلامت باروری بخصوص برای زنان مهم است زیرا آنها حامله میشوند، ولادت میکنند، نوزاد را شیرداده و تغذی میکنند و اغلب مواظبت کنندۀ اصلی خانواده میباشند.
اما در بسیاری از کارخانجات زنان مجبورند بین طفلدار شدن یا وظیفه داشتن یکی را انتخاب کنند. کارفرمایان سعی میکنند رفتار کارگران و تصمیمات آنها را در مورد جنسیت و تنظیم خانواده از طریق سیاستهای کارخانه کنترول کنند. آنها سعی میکنند از مادر شدن زنان در حین کار جلوگیری کنند. برخی از رؤسا فقط زنانی را استخدام میکنند که ازدواج نکرده و فرزندی نداشته باشند.
از مردان به ندرت سوال میشود که داشتن طفل چه تأثیری بر کار آنها وارد میکند.
ما باید عقیم شویم تا کار پیدا کنیم
در برازیل، اتحادیۀ ما شکایات بسیاری از طرف زنان دریافت میکند که از آنها خواسته میشود برای یافتن شغل، مدرکی مبنی بر عقیم بودن خود ارائه دهند. کارفرمایان انجام این کار را انکار میکنند و از آنجایی که درخواستها شفاهی است، هیچ مدرکی وجود ندارد. سایر شرکتها "تفتیش دورهای" را انجام میدهند تا مطمئن شوند که خانم خونریزی ماهوار دارد. زنان باید تاریخی را که قرار است خونریزی ماهوار شان شروع شود، روی تختۀ سیاه بزرگی که در اتاق مشترک نصب است بنویسند. در آن تاریخ باید به داکتر مراجعه کنند تا ثابت شود که در قاعدگی هستند. این خیلی تحقیرآمیز و کار اشتباهی است!
تست حاملگی اجباری: اغلب زنانی که برای کار درخواست میدهند باید اثبات نمایند که حامله نیستند. هر زن باید از داکتر تصدیق بیاورد یا به داکتر کارفرما اجازه دهد او را تست نماید. اگر حامله باشد یا از انجام تست امتناع ورزد، استخدام نمیشود.
اجبار برای حامله نشدن: برخی از زنان مجبور به امضاء توافقنامۀ میشوند که در آن قید میشود تا زمانی که در کارخانه کار میکنند، ولادت نمیکنند.
آزار و اذیت یا اخراج: اگر کارگر زن حامله شود، اخراج میشود یا برای ترک وظیفه مورد آزار و اذیت قرار میگیرد. آزار و اذیت شامل آزار کلامی، بلندبردن سهمیۀ تولید، افزایش دادن ساعات کار ویا انتقال به وظیفۀ دشوارتر مانند تبدیلی از یک کار نشسته به یک کار ایستاده ویا منتقل ساختن به یک محل کار گرمتر است.
اما من حامله هستم!
حتی بعد از آن که به خانمی که مسئول روابط کارمندان است گفتم که حامله هستم، به شیفت کاری شبانه تبدیل شدم. شیفت کاری من از 7عصر تا 7صبح بود. بدترین قسمت کار این بود که مجبور بودم ایستاده وظیفه را انجام دهم. من 12ساعت را روی پاهایم میگذشتاندم و با پیشرفت حاملگی من این کار واقعاً سخت و دردناک شد. من از سوپروایزر خود چوکی خواستم و او رد کرد، زیرا حاملگی من قابل دید نبود و او باورنداشت که حامله هستم. اما من شکم بزرگی داشتم! چند هفته بعد من را به محلی فرستادند که کارتهای سهمیۀ روزانه را بررسی کنم که در آن از چندین مادۀ کیمیاوی استفاده میشود که برای زنان حامله مضر هستند. من استعفا دادم چون دیگر نمیتوانستم آن حالت را تحمل کنم و رخصتی ولادی خود را از دست دادم.
کارگران قراردادی و رخصتی ولادی
من از طریق یک ادارۀ نیروی کاری (کارگران مؤقت) در السلوادور در یک کارخانه مشغول به کار شدم. هرچند من در کارخانه مانند سایر کارگران کار میکنم، رئیس من (کسی که به من معاش میدهد) همان ادارۀ نیروی کاری است. وقتی حامله شدم برای جویا شدن از رخصتی ولادی ام به همان ادارۀ نیروی کاری رفتم و آنها گفتند این از مسئولیتهای کارخانه است و وقتی به کارخانه رفتم گفتند که مسئولیت آن بر عهدۀ ادارۀ نیروی کار است. این موضوع برای مدتی ادامه یافت تا این که تصمیم گرفتم با "مرکز مطالعات و حمایت نیروی کار CEAL" تماس بگیرم. آنها هم به کارخانه و هم به ادارۀ نیروی کار شکایت کردند و آنها را وادار به توافق ساختند که مسئولیت ادارۀ نیروی کار است تا معاش من را در زمان رخصتی ولادی پرداخت نماید.
رخصتی ولادی رد شد: بسیاری از کشورها کارفرمایان را ملزم به دادن رخصتی ولادی با پرداخت معاش میکنند. اما رؤسا اغلب کارگران را از گرفتن رخصتی منع میکنند و میگویند اگر بعد از رخصتی تمایل به بازگشت به وظیفه دارند باید این رخصتی را نگیرند. از آنجایی که اهمیت حمایت پدر از مادر و نوزاد جدید به رسمیت شناخته نشده است، دادن رخصتی برای پدران نوزادان عموماً مهم پنداشته نشده، رخصتی داده نمیشود و معمولاً توسط قانون الزامی نمیباشد.
عدم وجود مرکز مواظبت اطفال در کارخانه: زنان باید کسی را پیدا کنند که در ساعات کاری مراقب فرزندانشان باشد یا آنها را بدون نظارت رها کنند. اگر مجبور به اضافه کاری هستیم، چه کسی به فرزندان ما غذا میدهد و از آنها مواظبت میکند؟
عدم موجودیت جایی برای شیردادن به نوزادان در کارخانه: این امر مانع تغذیۀ صحیح اطفال شیرخوار میشود و به توانائی تولید شیر مادر برای شیردهی آسیب میرساند. نوزادان باید حداقل یک سال با شیر مادر تغذیه شوند.
در بنگلادیش کارخانجات مواظبت از اطفال را ارائه میدارند
فولکی (Phulki) سازمانی است که مراکز مواظبت از اطفال را در داخل کارخانجات در بنگلادیش ایجاد میکند. این سازمان صاحبان کارخانه را متقاعد میکند که محل، هزینههای راه اندازی و معاش مواظبت کنندگان را تهیه کنند. کارگرانی که از مراکز مواظبت از اطفال استفاده میکنند، هزینۀ اندکی برای غذا و سایر مصارف میپردازند.
برنامۀ فولکی بسیار موفق بوده است زیرا هم برای کارگران و هم برای کارخانهها سودمند است. این یک مدل پایدار است که میتواند در هر کارخانه سازگار شود. کارگران مجبور نیستند نگران تنها ماندن فرزندانشان در خانه باشند ویا تشویش پیدا کردن شیرخوارگاه و کودکستان را داشته باشند که اغلب گران قیمت اند. مادران در وقفههای کاری به اطفال خود برای شیردادن دسترسی دارند. کارفرمایانی که یک مرکز مواظبت از اطفال در محل دارند، دریافته اند که کارگران روزهای کمتری غیابت دارند و سطح تولید آنها بیشتر است.
مواد کیمیاوی
یشتر مواد کیمیاوی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند از نظر تأثیر آنها بر صحت باروری و جنسی آزمایش نشده اند. صنایع کیمیاوی اغلب تحقیقات صحی انجام شده را به چالش میکشند و با مقررهها یا ممنوعیت مواد کیمیاوی خطرناک مخالفت کرده و میگویند این کار به طور ناعادلانه حقوق و منافع آنها را محدود میکند. متخصصان سلامت و ایمنی (OSH) میتوانند با آموزش خودشان، آموزش مدیریت کارخانه و آموزش کارگران در رابطه به تحقیقات روی مواد کیمیاوی نقش مهمی را بازی کرده و همیشه به دنبال راهی برای استفاده از مواد کیمیاوی ایمن در محل کار باشند.
آیا کار با مواد کیمیاوی شما را عقیم ساخته میتوانند؟
من در اتاق پاکسازی در یک کارخانۀ الکترونیک کار میکنم. ما وایفرها را در مواد کیمیاوی فرو میبریم تا تراشههای کمپیوتری بسازیم. بعد از چند ماه کار، مشکلات در خونریزی ماهوار من شروع شد. قبلاً قاعدگی خیلی منظمی داشتم. اما خونریزی ماهوار من شروع کرد به این که یا در زمانهای غیرمتوقع بیاید ویا اصلاً نیاید. یک بار فکر کردم حامله شده ام و میترسیدم وظیفۀ خود را از دست بدهم. در کارخانۀ ما زنان حامله اخراج میشوند. بعد باالآخره خونریزی ماهوار من شروع شد. اما حدود یک سال قبل قاعدگی من قطع شد. بعد از 5 ماه به یکی از همکارانم گفتم. اوهم همین مشکل را داشت! و همینطور زن دیگری که با او کار میکردیم. چطور ممکن است همۀ ما یک مشکل را داشته باشیم؟
ما باهم رفتیم تا با یک داکتر صحبت کنیم. بعد از معاینات و آزمایشات زیادی که داکتر چیزی پیدا نکرد، از ما پرسید که از چی مواد کیمیاوی در محل کار استفاده میکنیم. ما نمیدانستیم، ما حتی این را هم نمیفهمیدیم که چگونه بدانیم. او به ما گفت که دنبال برچسپ یا لیبل روی ظروف مواد کیمیاوی بگردیم. آنها اسمای بلندی داشتند که باید یاد میگرفتیم و باید آنها را حرف به حرف حفظ میکردیم تا بتوانیم آنها را شب در خوابگاه خود یادداشت کنیم. لیست را پیش داکتر بردیم. داکتر مطالعاتی را پیدا کرد که نشان میداد یکی از مواد کیمیاوی به نام -2بروموپروپان، بر سیستم باروری زنان تأثیر میگذارد. من تعجب کردم که آیا رؤسا این مادۀ کیمیاوی را برای آن انتخاب کرده اند که ما بچه دار نشویم! و به این ترتیب میتوانستیم همیشه بدون مسئولیت خانوادگی کار کنیم. همۀ ما خیلی عصبانی بودیم.
داکتر به ما گفت که با مدیر صحت شغلی کارخانه صحبت کنیم. او گفت ما تنها کسانی نیستیم که این گونه عذاب میکشیم. و فقط زنان نبودند، مردان نیز مشکلاتی داشتند. وزارت کار و موسسه ملی صحت شغلی برای تحقیق فراخوانده شدند. آنها تعدادی از کارگران را با مشکلات تولید مثل ناشی از - 2 بروموپروپان پیدا کردند. این شرکت توسط دولت مجبور شد استفاده از - 2 بروموپروپان را متوقف کند. آنها همچنان مجبور شدند به خاطر آسیب رساندن به سلامتی ما، غرامت بپردازند.
مشکلات صحت باروری ناشی از برخی مواد کیمیاوی
اسیتون مورد استفاده در ساخت و پاکسازی چیپسها و LEDها ممکن است باعث سقط جنین و کاهش باروری در مردان شود.
بنزین مورد استفاده در ساخت و پاک کاری چیپسها و PCBها ممکن است باعث کاهش باروری در مردان، مشکلات قاعدگی و کم خونی در زنان حامله شود و ممکن است به جنین داخل رحم آسیب برساند.
کدم یم مورد استفاده در لحیمکاری و آبکاری ممکن است به سیستم تولید مثل مردان و زنان آسیب برساند. میتواند باعث سوء اشکال ولادی شود. میتواند باعث سرطان پروستات گردد.
کاربن تتراکلوراید مورد استفاده در ساخت، مونتاژ و پاکسازی چیپسها میتواند بر خصیهها و باروری مردان تأثیر بگذارد و ممکن است به طفل داخل رحم آسیب برساند.
هگزان که به عنوان پاک کننده در کارخانجات پوشاک و الکترونیک و در کارخانجات بوت دوزی در چسپ استفاده میشود ممکن است باعث کاهش باروری در مردان گردد.
سرب مورد استفاده در لحیمکاری، بطریها، پلاستیکهای رنگه، لعابها و رنگها ممکن است به سیستم تناسلی مردان آسیب برساند و نیز ممکن است باعث مشکلات قاعدگی شود و ممکن است باعث سوء اشکال ولادی و مشکلات یادگیری در نوزادان شود.
ترایکلورو ایتلین (TCE) که برای پاککاری نقطهای در کارخانجات البسه و پوشاک استفاده میشود و نیز در کارخانجات الکترونیکی برای پاکسازی، مونتاژ، لحیمکاری، کپسوله کردن و اتصال استفاده میشود، میتواند باعث سوء اشکال ولادی گردد.
تالوین که در سرشها در کارخانجات تولید کفش و در پاکسازی، مونتاژ و لحیم کاری در کارخانجات الکترونیک استفاده میشود ممکن است باعث سوء اشکال ولادی گردد.
زایلین که برای تولید، پاکسازی و مونتاژ تراشهها، PCBها، LCDها و LEDها استفاده میشود ممکن است باعث سوء اشکال ولادی گردد.
برای معلومات در مورد سرطانهای سیستم باروری به صفحۀ دریافت مقدم سرطانهای سیستم باروری.
برای معلومات بیشتر در مورد مواد کیمیاوی که به سیستم باروری آسیب میرسانند مراجعه شود به ضمیمۀ ب: مواد کیمیاوی و سایر مواد معمول.
سازماندهی برای مواد کیمیاوی ایمنتر
تا آنجا که میتوانید در مورد مواد کیمیاویی که با آنها کار میکنید معلومات کسب کنید. اگر کارفرمای شما مواد کیمیاوی را قبل از آوردن آن به ایستگاه کاری شما تقسیم یا مخلوط میکند، از ظروف اصلی برچسپ (لیبل) آن را بگیرید.
بررسی کنید که آیا زنان و مردان علایمی از مشکلات صحت جنسی یا تولید مثل دارند یاخیر. صحبت کردن در این موارد ممکن است ناراحت کننده باشد، اما دانستن این که چند نفر در کارخانۀ شما این مشکلات را دارند به همان اندازه مهم است که بدانید چند نفر مشکلات تنفسی دارند یا چند نفر توسط یک ماشین مجروح شده اند.
برای محافظت از کارگران در برابر خطرات باروری به گروههایی بپیوندید یا گروههایی تشکیل دهید و نیز به متخصصان سلامت و ایمنی شغلی (OSH) مراجعه نمایید تا شما را در فهمیدن معلومات تخنیکی و همچنان در مورد شناخت جایگزینها کمک کنند. اتحادیهها و گروههای مصرف کننده میتوانند بر کارفرمایان و دولتها برای استفاده از مواد کیمیاوی ایمنتر فشار بیاورند.
مواد کیمیاوی که باعث عقامت میشوند در ایالات متحدۀ امریکا ممنوع است
من و همسرم در حال تلاش برای طفل دار شدن بودیم اما او نتوانست باردار شود. هردوی ما پیش داکتر رفتیم. معاینات او نورمال بود اما معاینات من نشان داد که مایع منوی من اسپرم ندارد. میدانستم که برخی از مواد کیمیاوی باعث مشکلات تولید مثل میشوند و من تقریباً با 100 مادۀ کیمیاوی مختلف کار کردم. به سختی میتوان فهمید که کدام یک از آنها باعث این مشکل شده است.
من با همکارانم صحبت کردم و آنها در مورد زوجهای دیگری که نتوانسته اند طفل دار شوند برایم گفتند. من 5 زوج را متقاعد ساختم که آزمایش بدهند. آزمایشات نشان داد که همۀ ما 6 نفر اسپرم کمی داشتیم یا اصلاً اسپرم نداشتیم. اتحادیۀ ما، کارگران مواد نفتی، مواد کیمیاوی و مواد اتمی (حالا بخشی از کارگران فولاد) ما را برای دریافت کمک نزد داکتر فرستاد. داکتر نتایج را تأئید کرد، معاینات بیشتری انجام داد و قبول کرد که مشکل ما به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد کیمیاوی میباشد.
4 ماده از 100 مادۀ کیمیاوی موجود در کارخانه دارای اثرات مضر بر صحت تولید مثل حیوانات هستند. اما یک مادۀ کیمیاوی به نام DBCP به مقادیر بسیار زیادی تولید میشد. اتحادیه کارگران را در 2 کارخانۀ دیگر که در آن DBCP تولید میشد معاینه کرد و نتایج مشابهی گرفت. ارتباط بین DBCP و مشکلات تولید مثل زمانی مشخص شد که متوجه شدیم DBCP تنها مادۀ کیمیاوی مشترکی است که کارگران در هر 3 کارخانه داشتند.
ما مبارزه کردیم تا DBCP ممنوع شود، درحالی که صاحبان صنایع استدلال میکردند که ما فقط به اقدامات ایمنی بهتری نیاز داریم. اما بسیاری از افراد قبلاً عقیم شده بودند و ما نمیتوانستیم اجازه دهیم این وضعیت ادامه پیدا کند. سپس کمپاین رسانهای اتحادیۀ ما مورد توجه ادارۀ حفاظت از محیط زیست (EPA) قرار گرفت و ما در نهایت آنها را متقاعد کردیم که استفاده از DBCP را در کالیفورنیا و سپس در تمام کشور ممنوع کنند. متأسفانه ادارۀ حفاظت از محیط زیست تولید DBCP را ممنوع نکرد بنابراین شرکتهای دیگر کشورها به خرید و استفاده از آن ادامه میدهند که این موضوع در سراسر جهان کارگران را از خوشی طفل دار شدن مانع میشود.