Hesperian Health Guides
فصل ششم: معاینات صحی
ویکی-سلامتی > رهنمای صحی برای زنان دارای معلولیت > فصل ششم6: معاینات صحی

Contents
نان دارای معلولیت نیاز به معاینات صحی دارند
بسیاری مردم فکر مینمایند که یگانه تشویش صحی یک خانم معلول، همانا معلولیت وی است و این که این خانم به معاینات صحی دیگری نیاز ندارد. اما این واقعیت ندارد. معاینه عمومی هر 2تا 3سال بعد توسط یک کارمند صحی، حتی اگر فکر میکنید که خوب هستید، روش مهم آن است تا یک خانم بتواند مشکلات صحی را بصورت مقدم شناسائی کند، یعنی آن زمانی که تداوی آن مشکلات میتواند به بهترین وجه صورت گیرد.
زنان دارای معلولیت اغلب به مشکل میتوانند معاینات صحی را حصول کنند. ممکن است نخواهید معاینه شوید، چون بزرگ شده اید و از بدن خود احساس شرم دارید. ویا ممکن است نخواهید که کسی بدن شما را لمس کند. ویا ممکن است در سابق معاینات و عملیاتهای جراحی زیادی را سپری نموده اید و نمیخواهید بازهم کارکنان صحی را ببینید.
اما از آنجایی که معاینات صحی برای خانمهای دارای معلولیت همانند تمام زنان دیگر دارای اهمیت است، تا حد امکان در مورد این معاینات از این کتاب و کتابهای دیگر صحی بیاموزید. بعداً میتوانید از کارکن صحی محل خود تقاضای این معاینات را بنمایید – و از رئیس شفاخانه، رئیس صحت عامه ولایت و وزیر صحت عامه درخواست نمایید – که این خدمات را برای شما و سایر زنان دارای معلولیت فراهم سازند.
این فصل حاوی معلوماتی است در مورد معاینه پستانها و معاینه داخلی لگن خاصره. هرخانم برای صحتمند ماندن این 2معاینه را لازم دارد. جهت معلومات بیشتر در مورد تستها یا معاینات صحی، معاینات دیگر برای صحتمند ماندن دیده شود.
معاینات منظم صحی به شما چه خواهد داد
مشکلات صحی زیادی وجود دارند که با معاینات عمومی صحی (Health Checkups) میتوانند شناسائی گردند. بعضی اوقات یک شخص میتواند مریض باشد درحالی که تا وقتی مرض بسیار پیشرفت نکرده، وخیم نشده باشد ویا تداوی و شفایابی مرض مشکل نشده باشد، آنرا درک کرده نمیتواند. بعضی مشکلات صحیای که اگر زود تر شناسائی گردند میتوانند کمک شوند عبارتند از: کمخونی (ضعیف بودن خون،) توبرکلوز (مرض سل)، HIV/AIDS و دیگر امراض مقاربتی، ملاریا، بعضی سرطانها، فشار بلند خون، کرمها و دیگر پارازیتهای امعاء و مرض شکر. هر زن اگر معلول باشد یا نباشد، ممکن است این مشکلات را داشته باشد.
آوردن امکانات معاینات صحی به جامعه و محل

لایزی لانگشاو دانست که بیشتر زنان معلول جامعۀ شان در زیمبابوی هیچگاه معاینه پستان ویا معاینه داخلی لگن خاصره (معاینۀ حوصلی) نشده اند. کلینیک هایی که در دسترس بود بسیار از ایشان فاصله داشت و برای زنان معلول بسیار قیمتی بود. مگر او میدانست که اجرای این معاینات برای زنان دارای معلولیت چقدر حایز اهمیت است. چون دستیابی این معاینات آسان نبود، بسیاری زنان در مورد مشکلات خود معلومات نداشتند تا این که بسیار ناوقت میشد و افراد زیادی از سبب سرطان وفات یافتند.
خانم لایزی، که خودش معلول بود، زنان دارای معلولیت را بصورت یک گروه باهم یکجا ساخت. باهم آنها تا اندازۀ که میتوانستند در مورد سرطانها و دیگر مشکلات صحی و همچنان در مورد این که چگونه معاینات به همه زنان کمک می نماید تا مشکلات صحی را در مراحل ابتدائی آن شناسائی نمایند، آموختند. اعضای گروه بعداً یک نمایندۀ وزارت صحت را ترغیب نمودند تا با آنها در مورد مشکلات صحیای که زنان معلول با آن مواجه اند ملاقات نماید. آنها تشریح دادند که تا چه اندازه برای زنان دارای معلولیت رسیدن به مرکز صحی و پرداخت فیس آن مشکل است. نمایندۀ وزارت صحت در مورد این که تا چه حد این زنان آموزش دیده بودند، زیر تأثیر قرار گرفت، او تنظیم کرد که یک کلینیک موبایل دولتی بصورت رایگان یک مرتبه در ماه، جهت عرضه خدمات تشخیصی سرطانها و ارائۀ خدمات تنظیم خانواده برای زنان معلول به محل آنها برود.
دو معاینۀ که بیشترین اهمیت را دارد تا هر خانم داشته باشد، معاینۀ پستانها و معاینه داخلی لگن خاصره (معاینه حوصلی) می باشد. دو نوع سرطان معمول زنان عبارت از سرطان پستان وسرطان عنق رحم میباشد و این معاینات میتواند آنها را بصورت مقدم تشخیص دهد.
چگونه برای معاینۀ پستانها و معاینۀ داخلی لگن خاصره آمادگی بگیرید
هرگاه از قبل بدانید که چه صورت خواهد گرفت، میتوانید برای معاینۀ پستانها و معاینۀ داخلی آمادگی داشته باشید. از کارکن صحی بخواهید که در مورد هریک از مراحل و قدمهای معاینه صحبت کند و هرچیزی را که نمیدانید، تشریح نماید. بهتر خواهد بود که از قبل در مورد سوالهایی که خواهید پرسید، فکر نمائید.

منحیث یک خانم دارای معلولیت، نیازمندیهای شما در زمان معاینه ممکن متفاوت از دیگران باشد. در صورت امکان یک دوست ویا عضو خانواده را باخود داشته باشید که بتواند در تمام زمان معاینه باشما باشد. قبل از معاینه در مورد نیازهای خاص خود با کارمند صحی صحبت کنید تا آنها کار خود را طوری انجام دهند که برای شما مصوون تر و آسانتر باشد.
اگر شما ناشنوا هستید ویا بخوبی شنیده نمیتوانید، یک دوست خود را که میتواند از لسان اشاره استفاده کند باخود بیاورید تا شما را در مفاهمه با کارکن صحی کمک نماید.
اگر شما نابینا هستید ویا بخوبی دیده نمیتوانید، یک دوست خود را باخود بیاورید تا در مورد معاینه تشریح و توضیح بدارد. از کارکن صحی بخواهید تا با دقت کاری را که انجام میدهد و چیزی را که شما دیده نمی توانید، تشریح دهد.
اگر شما یک معلولیت حرکی دارید ویا بخوبی قدم زده نمیتوانید، یک دوست را باخود بیاورید، ویا از قبل تنظیم و پلان نمایید که چگونه داخل کلینیک ویا مرکز صحی شوید.
اگر شما مشکلات در فهمیدن ویا آموزش دارید، و معاینۀ پستان ویا معاینۀ داخلی لگن خاصره شما را به وحشت انداخته، عصبانی ویا ناراحت میسازد، از کسی که به وی اعتماد دارید بخواهید که در زمان معاینه نزدیک شما باشند.
اعضای خانواده و مواظبت کنندگان میتوانند به افرادی که معلولیت آنها درک و فهم شان را متأثر ساخته است، کمک نمایند:

- از قبل در مورد معاینه صحبت نمایید. یک عضو خانواده ویا یک دوست میتواند به یک زن ویا دختری که معلولیت فهم و آموزش دارد، در مورد معاینه تشریح بدهد. برایش کمک نماید تا بفهمد که این معاینه برای صحت وی مهم است. تشریح شود که در جریان معاینه چه واقع خواهد، و گفته شود که کی معاینه را انجام خواهد داد.
- در صورت امکان، قبل از معاینه کلینیک دیده شود. یک روز قبل از معاینه، کوشش نمایید که با خانم به محلی بروید که معاینه اجرا خواهد شد.
- شخصی را با خانم بفرستید که مورد اعتمادش بوده باشد. هرگاه خانم بخواهد، یک عضو خانواده ویا دوست میتواند در زمان معاینه نزدیک وی بماند. اگر کارکن صحیای که معاینه را اجرا مینماید یک مرد باشد، خود را مطمئن سازید که یک
کارکنان صحی میتوانند کمک نمایند:
- قبل از شروع بازهم در مورد معاینه تشریح دهند. قبل از شروع معاینه توضیح دهید که چه واقع خواهد شد و بپرسید که آیا خانم کدام سوالی دارد. اگر بتواند قبل از معاینه سوالاتی مطرح نماید، در جریان معاینه ترس کمتری خواهد داشت.

- تمام وسایلی را که برای معاینه استفاده خواهید کرد برایش نشان دهید، مانند سپیکولوم. مطمئن شوید که قبل از اجرای معاینه خانم میداند که سپیکولوم چیست و هرگاه بخواهد، بگذارید که آنرا لمس نماید، این کار سبب میشود که متعجب و غافلگیر نشود.
- در جریان معاینه باوی صحبت کنید. تشریح کنید که در هر مرحله چه واقع خواهد شد. برایش بگویید که در قدم بعدی چه کاری را لازم دارید انجام دهید. از خانم بپرسید که آیا آماده است و برای موافقت وی انتظار بکشید. بدین ترتیب او روی چیزهایی که اتفاق خواهد افتاد، کنترول خواهد داشت.