Hesperian Health Guides

آنچه باید در مورد اچ آی وی بدانید

در این فصل:

<ul<

  • فصل :30 ویروس (اچ آی وی) ویروس کاهش دهندۀ معافیت بدن یا

  • ویروس انسانی کاهش دهندۀ معافیت (HIV) ویروسی است که باعث ایجاد مرض ایدز (سندروم اکتسابی عدم کفایه معافیت) میشود. هنوز هیچ درمان شفایی برای اچ آی وی وجود ندارد اما افراد مبتلا به اچ آی وی در زمان حاضر میتوانند با استفاده از دواهای درمان ضد رتروویروس ،(ART) مواظبتهای طبی فوری در صورت نیاز، خوردن غذاهای مغذی، نوشیدن آب پاک، داشتن داشتن مسکن مناسب و داشتن حمایت عاطفی و معنوی زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.

    هرگاه تداوی نشود، ویروس اچ آی وی به آهستگی سیستم معافیتی بدن - بخشهایی از بدن که با انتانات و برای بهبود یافتن از امراض مبارزه میکنند- را از بین میبرد. کار بیش از حد، سوء تغذیه، قرار گرفتن در معرض برخی مواد کیمیاوی و بیماریها نیز میتوانند باعث تضعیف سیستم معافیتی بدن شوند. بدون تداوی و مواظبت مناسب افراد مبتلا به اچ آی وی اکثراً در موجودیت مشکلات صحی و امراضی مانند سل (توبرکلوز) و سینه بغل شدیداً بیمار میشوند. هنگامی که سیستم معافیت فرد به قدری ضعیف شود که بدن او دیگر نتواند با بیماری مبارزه کند یا بهبود یابد، فوت خواهد کرد. اما اگر اچ آی وی تشخیص شده و تداوی آغاز یابد مرض ایدز قابل وقایه است.

    افراد مبتلا به اچ آی وی ممکن است قوی بنظر رسیده یا احساس قوت کنند و فردی که اچ آی وی ندارد ممکن است بیمار باشد و اعراضی مشابه افراد مصاب به اچ آی وی داشته باشد. یگانه راه برای اطمینان از این که فرد مبتلا به اچ آی وی است یا خیر، اجرای آزمایش یا تست است.

    a man speaking.
    کار و وظیفه ما را سرپا نگه میدارد و ما را قادر میسازد غذا و دارو به خانه بیاوریم. وقتی سالم هستیم و به دواهای اچ آی وی دسترسی داریم میتوانیم تا زمانی که سایر کارگران عاری از اچ آی وی کار میکنند، به کار ادامه دهیم.

    علایم اچ آی وی (HIV)

    افراد ممکن است سالها قبل از بروز هرگونه علایمی، مصاب اچ آوی شده باشند. اغلب اولین علایمی که ظاهر میشوند اینها اند:

    • متورم شدن غدوات لمفاوی در گردن، زیر بغل و کشالۀ ران
    • تبهای مکرر و عرق شبانه
    • کاهش وزن
    • خستگی
    • کاهش اشتها
    • اسهال
    • لکههای سفید (برفک) در دهن
    • در زنان انتانات فنگسی مکرر در مهبل


    این علایم از اثر مشکلات دیگری نیز میتوانند بوجود آیند. اجرای معاینات اچ آی وی زمانی که برای اولین بار متوجه این علایم شدید به شما کمک میکند تا تداوی را زودتر شروع کنید، زمانی که هنوز قوی هستید.

    چگونه ویروس اچ آی وی از یک فرد به دیگری انتقال مییابد

    ویروس اچ آی وی در مایعات بدن مانند خون، مایع منوی، افرازات مهبل و شیر مادر زندگی میکند. هنگامی که هریک از این مایعات از بدن یک فرد آلوده وارد بدن شخص دیگری شود، ویروس میتواند انتشار یابد. اینکار زمانی واقع شده میتواند که:

    Prs WGTHAS Ch30 Page 420-1.png


    ویروس اچ آی وی در سایر مایعات بدن مانند عرق، اشک ویا لعاب دهن زندگی نمیکند. این ویروس در خارج از بدن در هوا ویا در آب بیشتر از چند دقیقه محدود زنده بوده نمیتواند.

    موارد زیر سبب انتقال ویروس اچ آی وی به شما نمیشود:

    • استفادۀ مشترک از پیاله، ظروف، چوکی، وسایل، محل کار ویا تیلفونها
    • استفادۀ مشترک از غذا و نوشیدنیها
    • استفاده مشترک از حمام و تشناب
    • تماس کردن، بغل گرفتن ویا بوسیدن
    • عطسه یا سرفه (ویروس اچ آی وی مانند ویروس انفلوانزا ویا بکتری مرض سل انتقال نمییابد).
    • گزیدن پشه (ویروس اچ آی وی مانند ملاریا انتقال منتقل نمیشود)

    خطر برای زنان بیشتر از مردان است

    برای زنان محافظت از خود در برابر ویروس اچ آی وی و سایر انتانات مقاربتی (STI) دشوارتر از مردان است. روسای کارخانجات، شوهران و نامزدان از زنان جوان انتظار دارند که مطیع باشند. مردان اغلب به این تمایل ندارند که به نگرانیهای زنان در مورد سلامت جسمی آنها گوش دهند. وقتی مردی از استفادۀ کاندم (پوش) امتناع میکند، بسیاری از زنان در امتناع از رابطۀ جنسی احساس ناتوانی میکنند.

    Wgthas Ch30 Page 421-1.png
    استفاده از کاندم در هر بار مقاربت جنسی، شما و همسر شما را در وقایه از ابتلا به اچ آی وی و سایر انتانات مقاربتی کمک میکند

    تجاوز جنسی و تعرض جنسی به زنان بیشتر از مردان آسیب میرساند. وقتی رابطۀ جنسی اجباری باشد اغلب اندام تناسلی زن آُسیب میبیند. اگر مهاجم اچ آی وی داشته باشد، ویروس میتواند به راحتی بیشتری از طریق بریدگیهای ایجاد شده در مهبل به وجود زن منتقل شود (به کمکهای اولیه پس از تجاوز جنسی ).

    عدم استفاده از کاندم (پوش) خطر ابتلا به سایر امراض مقاربتی (STI) را افزایش میدهد. داشتن یک انتان مقاربتی شانس ابتلا به اچ آی وی را افزایش میدهد زیرا اغلب باعث ایجاد زخمهای باز در اندام تناسلی میگردد. به برای معلومات بیشتر در مورد وقایه و تداوی انتانات مقاربتی.

    آزمایش یا تست اچ آی وی

    یگانه راه برای اطمینان از این که شما یا شخص دیگری مبتلا به اچ آی وی است، اجرای آزمایش یا تست است. دو نوع تست وجود دارد. نوع اول تست ویروسی که در آن ویروس در خون معاینه میشود. در این آزمایش گرفتن نتیجه وقت بیشتری میگیرد و قیمت آن بیشتر است اما بیشتر قابل اعتماد است. نوع دوم تست انتی بادی (تست سریع) است که واکنش بدن شما را در مقابل ویروس اچ آی وی بررسی میکند. در کمتر از 1ساعت نتیجه میدهد و قیمت کمتری دارد.

    پس از ورود ویروس به بدن 1تا 3ماه طول میکشد تا در معاینه قابل تشخیص باشد. اگر فکر میکنید که در معرض ویروس اچ آی وی قرار گرفته باشید اما تست هیچ انتانی را نشان نمیدهد، بهتر است بعد از 3ماه دوباره آزمایش بدهید. همیشه از کاندم (پوش) استفاده کنید. اگر ویروس در بدن شما باشد، میتواند از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود حتی اگر هنوز آزمایش آن را نشان ندهد.

    در بسیاری از جوامع خدمات تست سریع اچ آی وی بصورت رایگان موجود است. اگر آزمایش سریع اچ آی وی در فردی مثبت شد، کلینیک یا کارمند صحی معمولاً برای اطمینان بیشتر از تست ویروسی استفاده میکند.

    a man speaking.

    آزمایش یا تست اچ آی وی باید:

    • رایگان ویا ارزان باشد
    • داوطلبانه باشد- هیچکس نباید مجبور به انجام آزمایش شود.
    • محرمانه باشد- نتایج باید فقط با فرد مورد آزمایش به اشتراک گذاشته شود، نه رئیس.

    مشاوره بخشی از آزمایش است

    مشاور نحوۀ عملکرد آزمایش یا تست را توضیح میدهد و قبل از آزمایش به سوال در مورد آن پاسخ میدهد. وقتی که نتایج آماده شد، مشاور با شما در یک فضای خصوصی و محرمانه ملاقات میکند و نتیجه را تشریح میکند. اگر نتایج نشان دهد که شما اچ آی وی دارید، او در مورد کلینیکها، تداوی و سایر خدمات و گروههای حمایتی در جامعه به شما معلومات میدهد. اگرچه اچ آی وی قابل درمان نیست اما میتوانید آن را مدیریت کنید و زندگی سالم و فعالی داشته باشید.

    دریافت حمایت از جامعه شم

    هر فردی که بیمار است اگر از جانب خانواده، همکاران و جامعه حمایت گردیده، محبت داده شود و درک شود میتواند احساس بهتری داشته باشد و بهبود یابد. افراد مبتلا به اچ آی وی نیاز به حمایت دارند: با آنها با مهربانی و احترام رفتار کنید، برضد تبعیض و برای داشتن تداوی رایگان مبارزه کنید، برای داشتن شرایط بهتر در محل کار، کار کنید و از شایعه پراگنی و غیبت اجتناب کنید.

    دواها برای مدیریت اچ آی وی

    به زودی بعد از مثبت بودن نتیجۀ آزمایش اچ آی وی به جستجوی برنامۀ مواظبت و تداوی اچ آی وی شوید. این برنامهها میتوانند منابع مورد نیاز برای سالم ماندن را در اختیار شما قرار دهند. دواهای موجود برای تداوی ضد ریتروویروس (ART) میتوانند به بدن شما کمک کنند تا سیستم ایمنی خود را برای مبارزه با انتان اچ آی وی تقویت نماید اما مقادیر کمی از ویروس اچ آی وی همیشه در بدن پنهان میماند. استفاده از دواهای ضد ریتروویروس (ART) به معنای استفاده از ترکیب حداقل 3 دوای ضد ریتروویروسی در هر روز است.

    دواهای موجود ممکن است نظر به محل زندگی شما متفاوت باشند. این دواها ممکن است در یک تابلیت ترکیب شوند یا ممکن است در 3تابلیت جداگانه عرضه شوند. اما چیزی که در همه جا یکسان میباشد این است که بعد از شروع تداوی دواهای ضد ریتروویروس باید هر روز در یک زمان معین استفاده شوند. فردی که از تداوی با دواهای ضد ریتروویروس استفاده میکند وزن میگیرد، سالم تر به نظر رسیده و احساس سلامت بیشتری دارد. اما اگر این فرد استفاده از دواهای ضد ریتروویروس را متوقف کند یا خوردن چند دوز دوا را فراموش کند ویا آن را در زمانهای اشتباه مصرف کند در این صورت اچ آی وی میتواند قویتر شود و او را دوباره بیمار سازد.

    زنان حاملۀ مبتلا به اچ آی وی نیز باید دواهای ضد ریتروویروس (ART) استفاده کنند. این تداوی به آنها کمک میکند تا سالمتر باشند و از این محافظت میکند که نوزادان آنها با اچ آی وی تولد شوند.

    یک دوای دیگر یعنی کوتریموکسازول را میتوان برای وقایه از انتانات روزانه مصرف کرد. کوتریموکسازول اغلب بخشی از پلانهای تداوی اچ آی وی است.

    تداوی ضد ریتروویروس (ART) ارزانتر شده و بیشتر در دسترس قرار میگیرد. کلینیکهای صحی دولتی و همچنین کلینیکهای کارخانجات ممکن است تداوی ضد ریتروویروس را به قیمت ارزان ویا رایگان عرضه نمایند.



    This page was updated:۱۲ Jul ۲۰۲۴