Hesperian Health Guides
اسباب معلولیت
اینکار ممکن نیست که تمام اختلالات وقایه شوند. بعضی اطفال در داخل رحم بگونه دیگری شکل میگیرند و هیچکس نمیداند که چرا.
مگر بسیاری معلولیتهای اطفال از سبب وضعیت پر ضرر زندگی زنان بوجود میآید. اگر زنان بتوانند غذای کافی و مغذی برای خوردن داشته باشند، بتوانند خود را از کار با مواد کیمیاوی توکسیک محافظه نمایند و بتوانند مواظبتهای خوب صحی بشمول مواظبت زمان حاملگی و ولادت را حاصل کنند، بسیاری معلولیتها جلوگیری خواهد شد.

Contents
فقر و سوء تغذی
فقر یکی از بزرگترین علل معلولیت میباشد. افراد فقیر بیشتر برای معلولیت آسیبپذیر هستند زیرا آنها مجبورند در محیطهای غیر صحی و غیر مصوون، محلات مزدحم و با دسترسی کمتر به تعلیم و تربیه، آب صحی ویا مقدار کافی غذای خوب زندگی و کار نمایند. این حالت مصاب شدن به مریضیهایی مانند توبرکلوز و پولیو را مساعد میسازد زیرا در این شرایط مرض بسهولت از یکنفر به دیگران سرایت میکند و این امراض سبب معلولیتهای وخیم میگردند.

بسیاری اطفالی که در خانوادههای فقیر تولد میشوند ممکن است با معلولیت به دنیا آمده ویا در دوره شیرخوارگی وفات یابند. این ممکن از سببی باشد که مادر در زمان حاملگی به مقدار کافی غذا نمیگیرد. ویا ممکن بدان سبب باشد که خانم در زمانی که هنوز یک دختر در حال رشد بوده، مقدار کافی غذا نخورده است. از آغاز طفولیت اغلب به دختران کمتر از پسران غذا داده میشود. در نتیجه ممکن است دختر رشد بطیتری داشته و استخوانهایش رشد کامل نداشته باشد که بعداً میتواند در زمان ولادت سبب مشکلاتی گردد، بخصوص اگر نتواند مواظبتهای خوب صحی دریافت نماید. اگر یک نوزاد ویا طفل کوچک غذای کافی برای خوردن نداشته باشد، ممکن است نابینا شده ویا مشکلات در آموزش و یادگیری داشته باشد.
جنگ
در جنگهای امروزی شهروندان بیشتری نسبت به عساکر، کشته یا معلول شده و بیشتر آنها زنان و اطفال میباشند. انفجارها سبب میشود تا مردم ناشنوا و نابینا شده و یا دست و پای خویش را از دست دهند و همان گونه جروحات دیگر. صحت روانی نیز شدیداً در اثر خشونتها آسیب میبیند. تخریب خانهها، مکاتب، مراکز صحی و وسایل معیشتی که در اثر منازعات و جنگها بوجود میآید نیزباعث معلولیت بیشتر، فقر و مرض میشود.
تصادمات هستوی
بسیاری مردم به تعقیب مواجه شدن به مقادیر زیاد شعاع مصاب حادثه و رنج شده اند. یکی از این واقعات در سال 1979 در یک جزیره در ایالات متحده امریکا و واقعه دیگری در سال 1986 در چرنوبیل در اوکراین رخ داد. همچنان زمانی که ایالات متحده بمبهای هستوی را در سال 1945 در جاپان انداخت این واقعه رخ داد. واقعه تخریب پایگاه برق هستوی فوکوشیمای جاپان در سال 2011 بازهم تکرار این ماجرا بود. این واقعات سبب تخریبات وسیع و مرگهای زیادی از سبب مواجه شدن به شعاع هستوی شد.
افرادی که از این واقعات و بمبها زنده ماندند عمدتاً از سرطانهای نواحی مختلف بدن، بخصوص سرطانهای غده تیرویید و سرطان خون در رنج بودند، که همه اینها مرگ زودرس را در قبال دارند. در جوامعی که این تصادمات هستوی واقع شد تعداد زیادی اطفال با مشکلات یادگیری (مانند سندروم Down) تولد شدند.
دسترسی کم به مواظبتهای صحی
مواظبتهای صحی خوب میتواند از بسیاری معلولیتها جلوگیری نماید. مشکلات زمان ولادت میتواند سبب آن گردد که طفل با یک معلولیت مانند فلج دماغی یا Cerebral Palsy تولد شود. قابلههای آموزش دیده میتوانند خطرات را شناسائی نموده، به واقعات عاجل رسیدگی نمایند که این سبب میشود تا از معلول شدن اطفال زیادی وقایه بعمل آید. معافیت با واکسیناسیون میتواند از یکتعداد زیاد معلولیتها جلوگیری نماید. مگر بعضی اوقات واکسین موجود نیست ویا مردمی که فقیر اند و بسیار دورتر از مراکز صحی زندگی مینمایند، به آن رسیدگی کرده نمیتوانند و یا مشکلات امنیتی و عقاید خرافاتی مانع میشود تا والدین اطفال خود را غرض واکسین انتقال دهند.
مریضیها

بعضی امراض در زمان حاملگی سبب میشود که طفل در زمان تولد معلولیتهای ذهنی یا فزیکی داشته باشد. از جمله امراضی که میتواند سبب سوء تشکلات ولادی شوند یکی مرض سرخکانچه (Rubella = German Measles) میباشد که معمولا سبب ناشنوائی اطفال میگردد. برای وقایه از سرخکانچه یک نوع واکسین وجود دارد، مگر خانمی که واکسین سرخکانچه را میگیرد باید اقلا تا یک ماه بعد از آن حامله نشود.
سفلیس، تب خال و HIV نیز میتوانند از مادر به طفل داخل رحم انتقال یافته و سبب سوء اشکال ولادی گردند. بعضی خانمها باید در زمانی که طفل در رحم شان رشد و نمو مینماید، بخاطر امراض مقاربتی (میکروبهایی که از طریق مقاربت جنسی انتقال مییابند) تحت معاینه و تداوی قرار گیرند.
بعضی امراض زمان طفولیت نیز باعث معلولیت شده میتوانند، مانند مننژیت (التهاب پوش نخاع،) مرض پولیو (فلج اطفال) و مرض سرخکان. واکسین کردن اطفال غرض وقایه از این امراض بسیار بااهمیت است. هرگاه اطفال در محلاتی زندگی مینمایند که مرض جذام در آن معمول است، باید هرچه زودتر که ممکن باشد برای تشخیص این مرض معاینه شوند.
دواها و زرقیات
هرگاه بدرستی استفاده گردند، دواهای زرقی معینی مانند واکسینها برای حفظ صحت و وقایه از معلولیتها بسیار با اهمیت اند. هرچند یک اپیدیمی تطبیق زرقیات غیر ضروری در سراسر جهان هنوز وجود دارد..

تطبیق زرقیات با سرنج و سوزن ناپاک یکی از اسباب معمول انتقال میکروب ها و انتانات بوده که سبب امراض وخیم مانند HIV/AIDS ویا التهاب جگر می شوند. هرسال این زرقیات غیر ضروری میلیونها نفر و بخصوص اطفال را مریض و معلول ساخته یا سبب مرگ ایشان میشود. زرقیات ناپاک همچنان یک سبب معمول انتاناتی میباشد که میتوانند سبب فلج، تخریبات نخاع شوکی و یا مرگ گردند. همچنان بعضی دواهای زرقی میتوانند سبب عکسالعملهای حساسیتی خطرناک، مسمومیت و ناشنوائی اطفال در داخل رحم مادر گردند.
یک سوزن و سرنج نباید برای بیش از یک نفر و بیش از یک مرتبه استفاده شود، مگر اینکه بدرستی تعقیم گردد.
بعضی دواها هرگاه در زمان حاملگی مصرف شوند سبب معلولیت اطفال شده میتوانند. استفاده بیش از اندازۀ لازم بعضی دواهای زرقی مانند اکسیتوسین برای سرعت بخشیدن به ولادت و تقویت تقلصات ولادی، سبب محروم ساختن طفل از اکسیجن در زمان ولادت شده که این یک سبب عمده تخریبات دماغی میباشد. نوشیدن الکول و کشیدن تنباکو در زمان حاملگی نیز سبب زیانها در جنین در حال رشد میگردد.
هرکس باید خطرات و مزایای احتمالی هر دوایی را که استفاده مینماید، در نظر بگیرد. دوکتوران، نرسان، دیگر کارکنان صحی، فارمسیستها و همه افراد باید استفادۀ نابجا و استفادۀ بیش از حد دواها – بخصوص زرقیات را متوقف سازند.
وضعیت خطرناک کار
زنانی که ساعتهای متوالی بدون استراحت کافی کار میکنند، مساعد به تصادمات و حوادث محل کار میباشند. زنانی که در فابریکهها، معادن ویا غرس نهالیهای زراعتی کار مینمایند، ممکن است مواجه به ماشینها، وسایل ویا مواد کیمیاوی خطرناک شوند. تصادمات، کار بیش از حد و مواجه شدن به مواد کیمیاوی همه میتوانند سبب معلولیت گردند.
تعداد در حال افزایش زنان همچنان بصورت ثابت و دوامدار در اثر خشونت در زمان وظیفه مصدوم میشوند. مسوولین بعضی اوقات خشونت و تهدید را بکار میبرند تا زنان را وادار به کار مشکلتر و سریعتر نمایند. بعضی اوقات حکومتها برای توقف زنان مظاهره کننده بر ضد غیرمصوون بودن شرایط کار، از پولیس ویا قوای نظامی استفاده میکنند.
تصادمات
بسیاری زنان و اطفال در منازل از اثر سوختن در هنگام پخت و پز، افتادن، حوادث در سرک ها و تنفس یا نوشیدن مواد کیمیاوی توکسیک مواجه به صدمات معلول کننده میشوند. تصادمات محل کار بخصوص در سکتورهای کمتر تنظیم شده، مانند کارهای ساختمانی، کارهای زراعتی، معدن کاری و تشبثات کوچک نیز اسباب معمول معلولیتها میباشند.

زهریات و آفت کشها
زهریات مانند سرب که در رنگها، آفت کشها (مانند دواهای مرگ موش) و دیگر مواد کیمیاوی یافت میشود، میتوانند سبب معلولیتها در افراد شده و سوء تشکلات را در جنین در حال رشد داخل رحم بوجود آورند. کشیدن یا جویدن تنباکو، تنفس دود و نوشیدن الکول در زمان حاملگی نیز میتواند به طفل قبل از تولد ضرر برساند.
کارگران اغلب در هنگام کار ویا در ساحه با مواد کیمیاوی سرو کار دارند بدون آنکه برایشان تدریس شده باشد که چگونه این مواد را بصورت مصوون و بیخطر استفاده کنند و حتی بدون آنکه از خطرناک بودن آنها واقف باشند. حوادث در فابریکهها میتواند باعث آزاد شدن زهریات در هوا، آب ویا زمین شده که سبب مشکلات صحی خطرناک، منجمله معلولیتهای دوامدار میگردد.
معلولیتهای ارثی

ارثی بودن بعضی معلولیتها شناخته شده است، مانند اتروفی (عدم رشد) و یا دیستروفی (تشوش در رشد) عضلات ستون فقرات که یک مرض عضلی و عصبی میباشد. خانمهایی که قبلا یک یا چند طفل با معلولیت ارثی دارند بسیار امکان دارد که بازهم اطفالی را با عین همان معلولیت به دنیا آورند. یکتعداد معلولیتهای دیگر در تولد اطفالی دیده میشود که زن و شوهر قرابت خانوادگی بسیار نزدیک به هم داشته باشند (ازدواجها در عین خانواده). اطفال تولد شده از مادرانی که 40 ساله یا بیشتر از آن باشند بسیار امکان دارد که معلولیت (Down syndrome) داشته ذهنی باشند. بهر حال بیشتر معلولیتها منشاء ارثی ندارند. در بیشتر واقعاتی که والدین یک نوزاد معلول به دنیا آورده اند، سبب معلولیت دریافت شده نتوانسته است. آنها نباید هیچگاه ملامت شوند.