Hesperian Health Guides

مشکلات صحی ناشی از سروصدا

در این فصل:

از دست دادن مؤقت شنوایی: ممکن است زمانی که در محل پرسروصدا هستید مقداری از شنوایی خود را از دست بدهید. پس از خروج از آن ساحه، احتمال دارد به خوبی نشنوید و ممکن است صدای زنگ یا وزوز دایمی (برنگس گوش) بشنوید. اگر از سروصدای بلند دوری کنید، این مشکلات باید برطرف شوند. اما اگر زمان زیادی را در محلات با سروصدای بلند بگذرانید، مشکلات میتوانند شدت اختیار نموده ویا دایمی شوند.

از دست دادن دایمی شنوائی: اگر به طور مکرر در ساحات دارای سروصدای بلند کار کنید، ممکن است مشکلات شنوائی مؤقت به مشکلات دایمی تبدیل شوند. همچنین با افزایش سن، بصورت طبیعی رشد شنوایی ما ضعیف میشود. اگر همه روزه در جایی کار کنید که سروصدا بلند است، ممکن است شنوایی خود را سریعتر از دست بدهید. صدای بسیار بلند مانند انفجار میتواند بلافاصله به شنوایی ما آسیب برساند و باعث از دست دادن دایمی شنوایی گردد.

سایر مشکلات صحی: سروصدای بلند میتواند باعث مشکلات صحی دیگری از جمله احساس خستگی، سردردی، استرس یا فشار روانی، سقط جنین، فشار خون بالا، امراض قلبی، تنش عضلاتی، مشکلات معده و سرچرخی شود.

a woman trying to hear conversation at a table with several adults and children.
شنوایی تانیا به دلیل کار در یک فابریکۀ پر سروصدا آسیب دیده است. اکنون برای او سخت است که صدای آرام دخترش را بشنود ویا اگر در پس زمینه سروصدایی وجود داشته باشد نمیتواند صحبتها را تعقیب کند.
سازماندهی برضد از دست دادن شنوایی

جزیرۀ باتام در اندونیزیا یک حوزۀ بزرگ فرایندهای صادراتی است. فابریکات کوچک و بزرگ برای برخی از بزرگترین مارکها یا برندهای تجاری جهان از پاناسونیک تا فیلیپس، لوازم الکترونیکی تولید میکنند.


اما باتام با بسیاری از جاهایی که در آنها لوازم الکترونیک ساخته میشود فرق دارد زیرا کارگران فابریکات الکترونیک در باتام میتوانند به اتحادیهها بپیوندند. شرکتهای الکترونیک اغلب میگویند که اتحادیهها به تولید آسیب میزنند اما باتام نشان میدهد که وقتی کارگران دستمزد مناسبی دریافت میکنند و با احترام و حفظ وقار با آنها برخورد میشود، همه برنده میشوند. و این اتحادیهها، اتحادیههای "زرد" نیستند که توسط دولت یا کارفرما به کارگران تحمیل شده باشند. آنها اتحادیههای واقعی، دموکراتیک و کارگری هستند.


در ابتدا، تمرکز اتحادیههای باتام بر بهبود دستمزدها و مزایا بود. اما به زودی متوجه شدند که سلامتی و به ویژه این که چگونه کار بر صحت تأثیر میگذارد، بسیار مهم است. فدراسیون کارگران فلزکار اندونیزی (FSPMI) که بخشی از اتحادیۀ فدراسیون جهانی (Global Union Federation IndustriALL) است، یکی از اتحادیههای کارگری باتام است که یک بخش قوی سلامت و ایمنی شغلی دارد.

a worker speaking while wearing a cap that reads, "FSPMI."
دستمزد مهم است اما صحت ما بسیار مهمتر است. اگر ما مریض باشیم، کار کرده نمیتوانیم و معاش خود را حصول کرده نمیتوانیم.


وقتی کارگرانی که بلندگوهای وسایل الکترونیک را آزمایش میکردند، شروع به شکایت از مشکلات شنوایی نمودند، فدراسیون کارگران فلزکار اندونیزی (FSPMI) کمپاینی را علیه سروصدا آغاز کرد. این اتحادیه از سازمانهای کارگری و صحت شغلی خواست تا نحوۀ اندازه گیری از کم شنوایی را به آنها آموزش دهند. آنها یک آلۀ شنوایی سنج (آدیومتر) دریافت کردند و یاد گرفتند که از آن برای اندازهگیری کاهش شنوایی استفاده کنند. آنها در جریان جلسات اتحادیه شروع به آزمایش کارگران کردند. بسیاری از کارگران و نه فقط آنهایی که اسپیکرها را آزمایش میکردند، علایمی از کاهش شنوائی را نشان دادند. یک تعداد کم کارگران شنوائی بسیار کم داشتند.


با دردست داشتن نتایج آزمایش شنوایی سنجی، فدراسیون کارگران فلزکار اندونیزی به صاحبان کارخانه مراجعه کردند. نمایندگان فدراسیون گفتند که نیاز است تا کمپنی سروصدا را کاهش دهد و برای کارگران پوشش گوش و بندکنندۀ گوش بدهد. آنها همچنین خواستار آن شدند که شرکتها در جریان معاینات سالانه و نیز قبل آغاز کار کارگران، اندازهگیری شنوائی را شروع کنند و برای کارگرانی که قبلاً شنوائی خود را از دست داده بودند، فدراسیون کارگران از کمپنیها خواست که مسئولیت بگیرند و به کارگران آسیب دیده غرامت بپردازند.


شرکتها (کمپنیها) تسلیم شدند و برنامۀ کاهش سروصدا و پیشگیری از کاهش شنوایی را آغاز کردند. اینکار به دلیل فعالیت کارگران و همچنین به این دلیل بود که از دست دادن شنوائی یکی از محدود امراض شغلی است که توسط دولت اندونیزی به رسمیت شناخته شده است.

چگونه بفهمیم که سروصدا بسیار بلند است

علایمی که نشان میدهد سروصدای محل کار شما خیلی بلند است و میتواند به شنوایی شما آسیب برساند، عبارت از این است که:

  • برای صحبت کردن با کسی که به اندازه 2دست تا شانه از شما فاصله دارد باید صدای خود را بلند کنید.
  • در پایان روز کاری در شنوایی مشکل دارید اما بعد از استراحت دور از فابریکه بهتر میشنوید.
  • گوشهای شما در پایان روز کاری زنگ میزند (برنگس دارد).


2 workers standing near machinery and doing the test described below.
اگر صدای کسی را که از شما 2 طول دست تا شانه دورتر است نتوانید بشنوید، سروصدا بسیار زیاد است.

ممکن است بلافاصله متوجه از دست دادن شنوایی خود نشوید. اکثر مردم زمانی متوجه این موضوع میشوند که در شنیدن واضح صحبتها و مکالمات مشکل پیدا نمایند. وقتی متوجه کاهش شنوایی میشوید، آسیب معمولاً دایمی شده است.

رئیس نباید منتظر بماند تا کارگران ناشنوا شوند تا بعد از آن او به کاهش سروصدا در کارخانه بپردازد. شما میتوانید خطرناک بودن سروصدا را با اندازهگیری میزان سروصدا و با آزمایش شنوایی کارگران در طول زمان ثابت کنید.

اندازهگیری سروصدا

یک صدا سنج، سروصدا را در مقیاسی از خیلی ملایم تا خیلی بلند اندازهگیری میکند. مقیاس اندازهگیری دیسیبل (decibel) نامیده میشود. کار در محلاتی با صدای بلندتر از 90 دیسیبل به شنوایی شما آسیب میرساند. از اتحادیه یا رئیس خود بخواهید تا فردی را داشته باشند که سروصدا را در محل کار شما اندازهگیری نماید.

امتحان شنوایی کارگران

اودیوگرام (شنوایی سنج) آزمایشی است که توانایی شنیدن صداهایی از کم تا زیاد و از ملایم تا خشن را اندازهگیری میکند. اگر شنوایی کارگر هر 6ماه یکبار آزمایش شود، اودیوگرام میتواند نشان دهد که شنوایی او مانند گذشته است یا بدتر شده میرود. اگر همیشه در محل کار از پوشش گوش یا گوشبند استفاده میکنید، آزمایشها میتوانند نشان دهند که این آلات به حد کافی محافظت می نمایند یا خیر. کاهش شنوایی ناشی از سروصدا با کم شنوایی ناشی از افزایش سن متفاوت است و این آزمایش میتواند ثابت کند که مشکل شنوایی شما ناشی از کار بوده است یا خیر.



This page was updated:۲۶ Sep ۲۰۲۳