Hesperian Health Guides

دواهای ضد توبرکلوز بیماری را تداوی کرده و از آن جلوگیری مینمایند

در این فصل:
فرد مبتلا به بیماری سل هرگاه بطور منظم دواهای خود را استفاده کند، شروع به بهبود کرده و میکروبهای توبرکلوز به سایر افراد انتقال نمییابد. به همین دلیل بسیار مهم است که به محض آگاهی از ابتلا به بیماری سل، استفاده از دواهای ضد توبرکلوز را شروع کنید. در بیشتر کشورها، خدمات صحی دولتی برای آزمایش توبرکلوز و تداوی آن رایگان است. بسیاری از سازمانهای دیگر نیز معاینات و تداوی بیماری سل را بصورت رایگان عرضه میدارند.

اگر هریک از این علایم بیماری را دارید فوراً به یک کارمند صحی مراجعه کنید تا دریابید که آیا به تداوی توبرکلوز نیاز دارید یاخیر.

Wgthas Ch31 Page 430-1.png
همیشه در هنگام سرفه یا عطسه دهن و بینی خود را با یک دستمال بپوشانید تا میکروبها در هوا منتشر نشوند.
علایم بیماری سل
  • سرفه که بیشتر از 3 هفته دوام نماید.
  • سرفه همراه با بلغم با موجودیت خون در آن.
  • تب خفیف در عصر و شام و عرق شبانه.
  • درد قفس سینه و تنگی نفس.
  • کاهش وزن.

آزمایشات (تستهای) توبرکلوز

نوع آزمایش برای توبرکلوز وجود دارد.

  • تست جلدی. در این آزمایش مقدار کمی مایع در زیر جلد بازو زرق میشود. اگر فرد مبتلا به بیماری سل باشد یک در ظرف 1 تا 3روز یک واکنش جلدی پیدا میشود.
  • تست بلغم. در این آزمایش کارمند صحی از شما میخواهد که به شدت سرفه نمایید تا مقداری مخاط را با سرفه خارج کنید. این بلغم سپس در لابراتوار مورد آزمایش قرار میگیرد تا مشخص شود که آیا حاوی میکروب توبرکلوز است یاخیر. معمولاً 3 آزمایش از بلغم اجرا میشود. اگر 2آزمایش نشان دهد که شما میکروب توبرکلوز دارید، به تداوی و دوا نیاز خواهید داشت.
  • اکسری. اگر مشخص نباشد که مبتلا به توبرکلوز هستید، یک کارمند صحی ممکن است از قفسۀ سینۀ شما اکسری بگیرد تا اثرات توبرکلوز را در ریههای شما جستجو کند.


اگر آزمایشات توبرکلوز منفی باشد اما هنوز علایم بیماری سل را دارید به یک کارمند صحی متخصص امراض ریوی مراجعه کنید. ممکن است سیلیکوزس، سینه بغل، استما یا بیماری ریوی دیگری داشته باشید.

دواهای ضد توبرکلوز

دواهای ضد توبرکلوز ممکن است از یک کشور تا کشور دیگر متفاوت باشد اما تداوی در همه جا حداقل 6 ماه طول میکشد. معمولاً فرد مبتلا باید 4دوا (ایزونیازید، ریفامپسین، پیرازیناماید و ایتامبوتول) را به مدت 2 ماه و سپس فقط 2 دوا (ایزونیازید و ریفامپسین) را برای مدت 4ماه دیگر منظم استفاده کند. برای از بین بردن میکروب توبرکلوز از بدن شما به این مقدار زمان و دواهای زیادی نیاز است.

مهم است که دواها را برای تمام زمان مورد نیاز، 6 تا 12 ماه یا بیشتر استفاده کنید. پس از چند هفته احساس بهبود خواهید داشت و ممکن ست فکر کنید که درمان شده اید اما قطع زود هنگام دواها بسیار خطرناک است. اگر همه میکروبها از بین نروند، بازهم ممکن است دیگران را منتن سازید و شما، خانوادۀ شما و همکاران شما ممکن است به نوعی از بیماری سل مبتلا شوید که تداوی آن بسیار مشکل است و به نام توبرکلوز مقاوم در مقابل چند دوا (Multi Drug Resistant- MDR) یاد میشود.

اگر دواهای ضد توبرکلوز استفاده میکنید اما احساس بهبود ندارید، ممکن است به توبرکلوز MDR مبتلا باشید و به دواهای .متفاوتی جهت تداوی نیاز داشته باشید. به کارمند صحی مراجعه.

.

پس از این که فرد با استفاده از دواهای ضد توبرکلوز احساس بهبود پیدا کرد، برای خانواده، دوستان و همکاران بسیار مهم است که در تمام ماههای تداوی از او حمایت کنند تا فراموش نکند که دواهای خود را هر روز بخورد.
a woman taking pills while another writes on a piece of paper.



This page was updated:۰۶ Jul ۲۰۲۴